Ēdināšana

Ēšanai bērnu dzīvē ir svarīga vieta – ēdiena sagatavošana un ēšana ietekmē bērna sociālo un kultūras dzīvi. Turklāt bērni agri izveido ēšanas modeļus, kas saglabājas visu dzīvi, tāpēc ēšana mūsu bērnudārzā ir veselīga.

Veselīga bērnu uztura pamatā tiek ievērotas divas svarīgas lietas:

Ēdienreižu daudzveidība

Daudzveidīgās ēdienreizēs iekļauj dažādas produktu grupas, lai piegādātu bērna augšanai tik nepieciešamās uzturvielas:

  • Ogļhidrātiorganismu nodrošina ar enerģiju, kas nepieciešama augšanai un fiziskai aktivitātei. Tie rada sāta sajūtu un ir pienācīgs enerģijas avots.
  • Olbaltumvielasveido organisma audus, tos atjauno un aizsargā, kam ir liela nozīme bērna augšanas un attīstības procesos.
  • Kalcijs un fosfors– stiprina bērna kaulus un zobus.
  • Tauki nodrošina bērna organismu ar nepieciešamo enerģiju, ar nosacījumu, ka bērns ir fiziski aktīvs.

Ēdienreižu regularitāte

Lai nodrošinātu garīgu un fizisku attīstību, lai spētu pietiekami uzņemt nepieciešamās uzturvielas, bērnam ir jāēd regulāri, 4 – 5 reizes dienā: brokastis, otrās brokastis, pusdienas, launags un vakariņas. Šādi veidosies pareizs bērna ēšanas ieradums.

Lai bērns pierastu pie regulārām ēdienreizēm, iestādē tiek nodrošināta iespēja ēst patīkamā, mierīgā gaisotnē, iemācot dažus ēšanas pamatprincipus:

  • Ēšana ir sava veida rituāls, pirms kura tiek nomazgātas rokas un kura laikā tiek sēdēts pie galda, nevis skriets un uzkosts garāmejot.
  • Ēšana notiek nesteidzoties, ēdienu izgaršojot un sajūtot sātu laikus, nevis pārēdoties.
  • Ēst tik daudz, cik gribas– nespiežot bērnu apēst visu, kas ir uz šķīvja.

Labāk iemācīt likt uz šķīvja ēdienu tādā apjomā, cik var apēst,

pēc nepieciešamības papildinot porciju.

Starp ēdienreizēm piedāvājam bērnam padzerties ūdeni!

KO ĒD MŪSU BĒRNI?
Mūsu izglītojamie mērķtiecīgi tiek nodrošināti ar kvalitatīvu ēdināšanu trīs reizes dienā. Ēdināšanu organizē  saskaņā ar ēdienkarti atbilstoši veselīga uztura principiem (MK noteikumiem Nr.172)

Ēdināšanas pakalpojumus iestādēuzrauga un kontrolē PVD.

 

ĒDIENKARTE

Pirmsskolas izglītības iestādes ēdienkarte ir sabalansēta, atbilst noteiktai enerģētiskajai vērtībai un uzturvielu normām – ik nedēļu ir noteikts daudzums, piemēram, liesas gaļas un zivju, kartupeļu, piena produktu, augļu un ogu, dārzeņu.
Bērnu ēdināšana tiek organizēta saskaņā ar izstrādāto ēdienkarti Uztura normas pirmsskolas izglītības programmas īstenojošo izglītības iestāžu izglītojamiem (MK 2012.gad 13. marta noteikumi Nr.172).

 Enerģijas un uzturvielu normas 1-3 gadus veciem izglītojamiem:
Vienas dienas vidējā
enerģētiskā vērtība
(kcal)
Olbaltumvielas
(g)
Tauki
(g)
Ogļhidrāti
(g)
720 – 800 18-30 24-36 81-120
 Enerģijas un uzturvielu normas 4-6 gadus veciem izglītojamiem:
Vienas dienas vidējā
enerģētiskā vērtība
(kcal)
Olbaltumvielas
(g)
Tauki
(g)
Ogļhidrāti
(g)
860-1170 22-44 29-52 97-176

Izglītojamo ēdienkartē katru dienu jāiekļauj:

  •  pārtikas produktus, kas bagāti ar saliktajiem ogļhidrātiem (piemēram, rupjmaize, vārīti kartupeļi vai kartupeļu biezenis, vārīti griķi, risi vai citi putraimi, graudaugu pārslas, makaroni);
  • dārzeņus, augļus vai ogas, tai skaita svaiga veidā (piemēram, dārzeņu salāti, dārzeņu zupa, svaigs auglis, kompots);
  • olbaltumvielām bagātus pārtikas produktus (liesa gaļa, putnu gaļa, zivi (fileja), olas, biezpiens, pākšaugi). Zivis ēdienkartē iekļauj vismaz reizi nedēļā;
  • pienu vai piena vai skābpiena produktus.

Izglītojamo ēdienkartē katru nedēļu iekļauj minētos produktus šādā daudzumā:

  • vismaz 180 g (neto) liesas gaļas vai zivs (fileja);
  • vismaz 150 g (neto) kartupeļu;
  • vismaz 780 g piena, kefīra, jogurta vai citu skābpiena produktu ;
  • vismaz 110 g (neto) ar piena olbaltumvielām bagātu produktu (biezpiens, siers);
  • vismaz 250 g augļu vai ogu;
  • vismaz 500 g dārzeņu, no tiem 100 g svaigā veidā

Pārtikas produktu iepirkumā izvēlas tādus produktus, kuru ražošanā neizmanto sintētiskās krāsvielas un kas nesatur ģenētiski modificētus organismus, nesastāv no tiem un nav no tiem ražoti.

Izglītojamo uzturā neiekļauj:

  • fritētus (frī) kartupeļus, kartupeļu kroketes un citus eļļā vārītus un analogus pārtikas produktus;
  • mehāniski atdalītu gaļu;
  • majonēzi, kečupu, tomātu mērci, krējuma izstrādājumus piedevu veidā, pasniedzot ēdienu (ēdienu gatavošanā majonēzi, kečupu, tomātu mērci ir atļauts izmantot);
  • konditorejas izstrādājumus, kuru sastāvā ir daļēji hidrogenēti augu tauki.

Gaļas izstrādājumus(piemēram, desas, cīsiņus, sardeles), žāvētus, kūpinātus, sālītus gaļas un zivju produktus, gaļas un zivju konservus, rūpnieciski ražotus pelmeņus, belašus, saldētas rūpnieciski ražotas kotletes un frikadeles, zivju pirkstiņus, kalmāru gredzenus, burgerus izglītojamo uztura iekļauj, ja tie atbilst šādām prasībām:

  • satur vismaz 70% gaļas vai 60% zivju;
  • nesatur pārtikas piedevas – garšas pastiprinātājus (E620 – E650) un krāsvielas;
  • nesatur mehāniski atdalītu gaļu un izejvielas, kas ražotas no ģenētiski modificētiem organismiem;
  • satur sāli mazāk par 1,25 g uz 100 g gaļas produkta un 1,5 g uz 100 g zivju produkta.

Minētos pārtikas produktus izglītojamo uzturā iekļauj ne biežāk kā reizi nedēļā.

Ēdiena gatavošanā nelieto margarīnu (izņemot margarīnu, kas nesatur daļēji hidrogenētus augu taukus), vairākkārt karsētas un pārkarsētas taukvielas, krējuma izstrādājumus, buljona un zupu koncentrātus, sausos ķīseļa koncentrātus, ātri pagatavojamas kartupeļu biezputras (pusfabrikātus), augu eļļu, kura ir ražota no ģenētiski modificētajam izejvielām.

Gaļa maltās gaļas izstrādājumiem tiek malta izglītības iestādes ēdināšanas blokā.

Ēdienam pievienotā sāls daudzums nepārsniedz 2 g dienā.

Ēdienam pievienotā cukura daudzums nepārsniedz 11 g dienā.

Sastādot ēdienkarti, nodrošina, ka:

  • pusdienu ēdienkartē iekļauj otro ēdienu un attiecīgi zupu vai desertu;
  • ēdieni nedēļas ēdienkartē neatkārtojas (izņemot ēdienu piedevas un maizi).

Ja izglītojamam ir ārsta apstiprināta diagnoze (piemēram, celiakija, cukura diabēts, pārtikas alerģija), kuras dēļ ir nepieciešama uztura korekcija, izglītojamam tiek nodrošināta atbilstoša ēdināšana.

CENAS

Pamatojoties uz Olaines domes sēdes lēmumu Nr.7 2022.gada 25.maijā   ‘’Par ēdināšanas pakalpojumu maksu Olaines pirmsskolas izglītības iestādēs” Olaines PII ‘’Dzērvenīte” noteikta ēdināšanas pakalpojumu maksa:

  • grupās izglītojamajiem vecumā no 1,5 līdz 2 gadiem (ieskaitot) – EUR 2.10 par  3-reizēju ēdināšanas pakalpojumu dienā;
  • grupās izglītojamajiem vecumā no 3 līdz gadiem – EUR 2.60 par 3-reizēju ēdināšanas pakalpojumu dienā.

Lēmums stājas spēkā ar 2022.gada 1.septembri.

 

SAMAKSAS IESPĒJAS

(Samaksu par bērnu ēdināšanas pakalpojumiem veic elektroniski)Lai elektroniski veiktu samaksu par bērnu ēdināšanas pakalpojumiem, jums ir:

  • Jānorāda bērna vārds, uzvārds; grupas numurs; mēnesis, par kuru maksā;
  • Jāzina iestādes rekvizīti:

Olaines pirmsskolas izglītības iestāde ‘’Dzērvenīte’’
Zemgales 39, Olaine, Olaines novads, LV – 2114
Reģ. 90000023727
‘’Swedbank’’AS
LV84HABA0551036025663

Katra mēneša sākumā pie grupas pedagoga var saņemt rēķinu par ēdināšanas pakalpojumiem, kas jāapmaklā līdz tekošā mēneša 19. datumam.