Ēdnīca

Pankūciņas, pankūciņas,
Pavārītes cep pankūciņas.
Ātrāk skrieniet, kājas,
Smaržo visa māja!

Piedalies maltītē!

Ēšanai bērnu dzīvē ir svarīga vieta - ēdiena sagatavošana un ēšana ietekmē bērna sociālo un kultūras dzīvi. Turklāt bērni agri izveido ēšanas modeļus, kas saglabājas visu dzīvi, tāpēc ēšana mūsu bērnudārzā ir veselīga.

Veselīga bērnu uztura pamatā tiek ievērotas divas svarīgas lietas:

Ēdienreižu daudzveidība

Daudzveidīgās ēdienreizēs iekļauj dažādas produktu grupas, lai piegādātu bērna augšanai tik nepieciešamās uzturvielas: 

  • Ogļhidrāti organismu nodrošina ar enerģiju, kas nepieciešama augšanai un fiziskai aktivitātei. Tie rada sāta sajūtu un ir pienācīgs enerģijas avots.
  • Olbaltumvielas veido organisma audus, tos atjauno un aizsargā, kam ir liela nozīme bērna augšanas un attīstības procesos.
  • Kalcijs un fosfors – stiprina bērna kaulus un zobus.
  • Taukinodrošina bērna organismu ar nepieciešamo enerģiju, ar nosacījumu, ka bērns ir fiziski aktīvs.

Ēdienreižu regularitāte

Lai nodrošinātu garīgu un fizisku attīstību, lai spētu pietiekami uzņemt nepieciešamās uzturvielas, bērnam ir jāēd regulāri, 4 – 5 reizes dienā: brokastis, otrās brokastis, pusdienas, launags un vakariņas. Šādi veidosies pareizs bērna ēšanas ieradums.

Lai bērns pierastu pie regulārām ēdienreizēm, iestādē tiek nodrošināta iespēja ēst patīkamā, mierīgā gaisotnē, iemācot dažus ēšanas pamatprincipus:

  • Ēšana ir sava veida rituāls, pirms kura tiek nomazgātas rokas un kura laikā tiek sēdēts pie galda, nevis skriets un uzkosts garāmejot.
  • Ēšana notiek nesteidzoties, ēdienu izgaršojot un sajūtot sātu laikus, nevis pārēdoties.
  • Ēst tik daudz, cik gribas – nespiežot bērnu apēst visu, kas ir uz šķīvja.

Labāk iemācīt likt uz šķīvja ēdienu tādā apjomā, cik var apēst, pēc nepieciešamības papildinot porciju.

Starp ēdienreizēm dodam bērnam padzerties ūdeni!

Bērna ēdienkarte tiek dažādota ik dienas. Tās daudzveidība veicina bērna ēstgribu un regularitāti ēšanā.

Iknedēļas ĒDIENKARTE ir izlikta grupās redzamā vietā uz vecāku ziņojumu dēļa, lai vecāki zinātu, ko viņu bērni katru dienu ēd.

Brokastīs, pusdienās, launagā tiek nodrošināts un piedāvāts
mūsu bērniem kvalitatīvs un pilnvērtīgs uzturs.

PAŠAPKALPOŠANĀS SISTĒMA

BĒRNA izvēlēšanās prieks!

 

Trīs reizes dienā ES tieku aicināts uz bērnudārza ēdamzāli.

Kopīgā maltīte pie galda ģimeniskā veidā
ļoti sekmē iemaņu apgūšanu.
Tas nozīmē, ka bērni un pieaugušie
(skolotājas, skolotāju palīgi) sēž kopā,
pasniedz cits citam ēdienu,
paši sevi apkalpo.

Uz atsevišķa galda novietoti lieli trauki ar ēdienu un katrs bērns pats liek savā šķīvī.

Rezultāts:

  • bērni sāk ēst nesalīdzināmi labāk;
  • iegūst būtiskas pašapkalpošanās iemaņas;
  • pieejai ir arī audzinoša nozīme:
    • mācās cieņu pret ēdienu;
    • apgūst pieklājību – pagaida, kamēr citi paņem ēdienu;
    • bērns uzņemas atbildību,
    • pats novērtē, cik daudz grib ēst un kā šķīvī sakārtot ēdamo (daudziem netīk, ja mērci pārlej griķiem vai kartupeļiem, bet, blakus uzlietu, to labprāt notiesā).

Ēdienreizes ir patīkama, brīva un nepiespiesta iespēja bērniem un pieaugušajiem kopā paēst.
Te bērniem ir iespēja gūt sociālo un kultūras pieredzi.

… atnāk lielā karote
Un saka: ‘’Pietiek smiet!
Ir šķīvjos zupa jāsalej,
Lai pusdienās var iet!"

Nāc man līdz uz
Zupas upi…
Zupiņu ēst!

-Uff, teic karote un smeļ…

Nāc man līdz uz Sulas strautu suliņu dzert!

Čiks, -  teic dakšiņa un ceļ
mutē kotletīti gardu.

Nāc man līdz uz
Maizes kalnu…
Maizīti ēst!

Skat, karotītes maziņas!
Tām patīk jautri diet...

Šņiku, šņaku, - naži teic,
launagu kad sāk un beidz.

Gatavo no sirds!

Tikai mūsu pavārītes prot izcept bulciņas -
mīkstas tā kā pūciņas.


Tā, tā tiritiri tā, Garšo rītā vakarā!

ES iemācos sadzīves iemaņas un pašapkalpošanās prasmes:

 o  līdz 2 g. - satvert un turēt karoti;

 o  no 2-3 g. - veikt elementārus pašapkalpošanās darbus, piemēram, ģērbties, ēst,  mazgāties.
Pareizi turēt karoti.

 o   no 3-5 g. - lietot galda piederumus un salveti, pareizi turēt karoti. Lietot dakšiņu noteiktā satvērienā, ievērojot personīgo drošību; kārtot galda piederumus; saprast maņu orgānu nepieciešamību, ievērot uzvedības normas izglītības iestādē un sabiedriskās vietās.

 o  no 5-6 g. - ievērot uzvedības normas izglītības iestādē; kārtot galda piederumus, lietot dakšiņu. Izprast veselīga dzīvesveida pamatnosacījumus, piemēram, uzturs;

    • uzvesties kulturāli pie galda;
    • brīvi rīkoties ar galda piederumiem – karoti, dakšu, nazi.
    • pareizi lietot karoti, dakšiņu un nazi;
    • vajadzības gadījumā izmantot salvetes;
    • novietot šķīvjus, krūzes, salvetes un galda piederumus;
    • veikt darba pienākumus ēdienreižu laikā.

Tas pastiprina manu pašapziņu un veicina patstāvību. ES lepojos, ja esmu "dienas palīgs". Veicot darba pienākumus, man ir priekšauts un īpaša zīme (identifikācijas karte). Bieži esmu pārsteigts, cik labi mani draugi nokārto un noslauka galdu pēc ēšanas.

ES pagaršoju un man iegaršojās!”

 Ja kādreiz man ēdiens šķiet nepazīstams, ES tieku iedrošināts, mudināts nogaršot un pamēģināt. Kad ES redzu, ka citiem jaunais ēdiens garšo, man rodas vēlēšanās to pagaršot. Un izrādās - gardi gards! ES klusām ēdu un apēdu visu ēdamo, nemanot, ka "jaunums" jau vēderā.

…maziem, lieliem punči pilni!

Ēdiens tiek gatavots uz vietas - bērnudārza virtuvē

2013. gada vasarā Olaines PII "Dzērvenīte"
  • veikta iestādes virtuves bloka, produktu noliktavas,
    ēdamzāles un trauku mazgātavas vienkāršotā
    rekonstrukcija un renovācija;
  • iegādāts un uzstādīts jauns virtuves tehnoloģiskais aprīkojums;
  • ēdamzālē, darbiniekiem un bērniem,
    iegādāti pusdienu galdi un krēsli.

KO ĒD MŪSU BĒRNI?
Mūsu izglītojamie mērķtiecīgi tiek nodrošināti ar kvalitatīvu ēdināšanu
trīs reizes dienā.

 Ēdināšanu organizē  saskaņā ar ēdienkarti atbilstoši veselīga uztura principiem (MK noteikumi Nr.172)

Ēdināšanas pakalpojumus iestādē uzrauga un kontrolē PVD.

 

ĒDIENKARTE

Pirmsskolas izglītības iestādes ēdienkarte ir sabalansēta, atbilst noteiktai enerģētiskajai vērtībai un uzturvielu normām – ik nedēļu ir noteikts daudzums, piemēram, liesas gaļas un zivju, kartupeļu, piena produktu, augļu un ogu, dārzeņu.
Bērnu ēdināšana tiek organizēta saskaņā ar izstrādāto ēdienkarti Uztura normas pirmsskolas izglītības programmas īstenojošo izglītības iestāžu izglītojamiem (MK 2012.gad 13. marta noteikumi Nr.172).

1.  Enerģijas un uzturvielu normas 1-3 gadus veciem izglītojamiem:
Vienas dienas vidējā
enerģētiskā vērtība
(kcal)
Olbaltumvielas
(g)
Tauki
(g)
Ogļhidrāti
(g)
720 - 800 18-30 24-36 81-120

2.   Enerģijas un uzturvielu normas 4-6 gadus veciem izglītojamiem:

Vienas dienas vidējā
enerģētiskā vērtība
(kcal)
Olbaltumvielas
(g)
Tauki
(g)
Ogļhidrāti
(g)
860-1170 22-44 29-52 97-176

3.   Izglītojamo ēdienkartē katru dienu jāiekļauj:

 pārtikas produktus, kas bagāti ar saliktajiem ogļhidrātiem (piemēram, rupjmaize, vārīti kartupeļi vai kartupeļu biezenis, vārīti griķi, risi vai citi putraimi, graudaugu pārslas, makaroni);

  • dārzeņus, augļus vai ogas, tai skaita svaiga veidā (piemēram, dārzeņu salāti, dārzeņu zupa, svaigs auglis, kompots);
  • olbaltumvielām bagātus pārtikas produktus (liesa gaļa, putnu gaļa, zivi (fileja), olas, biezpiens, pākšaugi). Zivis ēdienkartē iekļauj vismaz reizi nedēļā;
  •  pienu vai piena vai skābpiena produktus.

  4.   Izglītojamo ēdienkartē katru nedēļu iekļauj minētos produktus šādā daudzumā:

  • vismaz 300 g (neto) liesas gaļas vai zivs (fileja);
  • vismaz 300 g (neto) kartupeļu;
  • vismaz 100 g piena, kefīra, jogurta vai citu skābpiena produktu ;
  • vismaz 100 g (neto) ar piena olbaltumvielām bagātu produktu (biezpiens, siers);
  • vismaz 250 g augļu vai ogu;
  • vismaz 500 g dārzeņu, no tiem 250 g svaigā veidā

 

 5.   Pārtikas produktu iepirkumā izvēlas tādus produktus, kuru ražošanā neizmanto sintētiskās krāsvielas un kas nesatur ģenētiski modificētus organismus, nesastāv no tiem un nav no tiem ražoti.

 6.   Izglītojamo uzturā neiekļauj:

  • fritētus (frī) kartupeļus, kartupeļu kroketes un citus eļļā vārītus un analogus pārtikas produktus;
  • mehāniski atdalītu gaļu;
  • majonēzi, kečupu, tomātu mērci, krējuma izstrādājumus piedevu veidā, pasniedzot ēdienu (ēdienu gatavošanā majonēzi, kečupu, tomātu mērci ir atļauts izmantot);
  • konditorejas izstrādājumus, kuru sastāvā ir daļēji hidrogenēti augu tauki.

7.   Gaļas izstrādājumus (piemēram, desas, cīsiņus, sardeles), žāvētus, kūpinātus, sālītus gaļas un zivju produktus, gaļas un zivju konservus, rūpnieciski ražotus pelmeņus, belašus, saldētas rūpnieciski ražotas kotletes un frikadeles, zivju pirkstiņus, kalmāru gredzenus, burgerus izglītojamo uztura iekļauj, ja tie atbilst šādām prasībām:

  • satur vismaz 70% gaļas vai 60% zivju;
  • nesatur pārtikas piedevas – garšas pastiprinātājus (E620 – E650) un krāsvielas;
  • nesatur mehāniski atdalītu gaļu un izejvielas, kas ražotas no ģenētiski modificētiem organismiem;
  • satur sāli mazāk par 1,25 g uz 100 g gaļas produkta un 1,5 g uz 100 g zivju produkta.

8. Minētos pārtikas produktus izglītojamo uzturā iekļauj ne biežāk kā reizi nedēļā.
9.   Ēdiena gatavošana nelieto
margarīnu (izņemot margarīnu, kas nesatur daļēji hidrogenētus augu taukus), vairākkārt karsētas un pārkarsētas taukvielas, krējuma izstrādājumus, buljona un zupu koncentrātus, sausos ķīseļa koncentrātus, ātri pagatavojamas kartupeļu biezputras (pusfabrikātus), augu eļļu, kura ir ražota no ģenētiski modificētajam izejvielām.
10.    
Gaļa maltās gaļas izstrādājumiem tiek malta izglītības iestādes ēdināšanas blokā.
11.  
Ēdienam pievienotā sāls daudzums nepārsniedz 2 g dienā.
12. 
Ēdienam pievienotā cukura daudzums nepārsniedz 20 g dienā.
13. 
Sastādot ēdienkarti, nodrošina, ka:

  • pusdienu ēdienkartē iekļauj otro ēdienu un attiecīgi zupu vai desertu;
  • ēdieni nedēļas ēdienkartē neatkārtojas (izņemot ēdienu piedevas un maizi).

14.  Ja izglītojamam ir ārsta apstiprināta diagnoze (piemēram, celiakija, cukura diabēts, pārtikas alerģija), kuras dēļ ir nepieciešama uztura korekcija, izglītojamam tiek nodrošināta atbilstoša ēdināšana.

 CENAS

Pamatojoties uz Olaines domes sēdes lēmumu  2013.gada 27. novembrī  Nr.15 ‘’Par ēdināšanas pakalpojumu maksu Olaines pirmsskolas izglītības iestādēs",  Olaines PII ‘’Dzērvenīte" noteikta ēdināšanas pakalpojumu maksa:

 * grupās izglītojamajiem vecumā no 1,5 līdz 3 gadiem - EUR 1.40 par 3-reizēju ēdināšanas pakalpojumu dienā;

 * grupās izglītojamajiem vecumā no 3 līdz 7 gadiem - EUR 1.70 par 3-reizēju ēdināšanas pakalpojumu dienā.

SAMAKSAS IESPĒJAS
Samaksu par bērnu ēdināšanas pakalpojumiem veic elektroniski.
Lai elektroniski veiktu samaksu par bērnu ēdināšanas pakalpojumiem, jums ir

  1. jānorāda bērna vārds, uzvārds; grupas numurs; mēnesis, par kuru maksā;
  2. jāzina iestādes rekvizīti:

Olaines pirmsskolas izglītības iestāde ‘’Dzērvenīte’’
Zemgales 39, Olaine, Olaines novads,
LV – 2114
Reģ. 90000023727
‘’Swedbank’’AS
Konta Nr. LV84 HABA 0551036025663

 SAMAKSAS TERMIŅŠ

Samaksu veic katru mēnesi līdz 15. datumam.